4Spar

4Spar – Hög sparränta på sparkonto

 

4Spar erbjuder sparkonton (både med och utan bindningstid) utan insättningsgaranti. Det innebär betydligt högre ränta på deras spakonto än vad bankerna kan erbjuda. Som mest går det att få ca 8% i årlig avkastning.  

Eftersom kontona inte har insättningsgaranti ökar risken. Väger ökad avkastning upp ökad risk? Det är frågan som investeraren behöver ställa sig.  

Så fungerar 4Spar 

1. Öppna konto hos 4Spar 

Ett konto öppnas på ett par minuter och legitimering sker med E-legitimation eller BankID. Det är även detta som används vid varje inloggning till tjänsten. Att öppna konto är helt gratis.  

När registrering sker skickas ett bekräftelsemail ut med en länk. När du klickat på länken är kontot aktivt.  

2. Sätt in pengar till kontot 

Insättning sker genom att inbetalning sker till deras PG-nummer. Ange kundnummer som referens vilket gör att pengarna sätts in på korrekt konto. För personer som har flera konton är det viktigt att även ange vilket sparkonto som pengarna ska sättas in på.  

Totalt får 50 000 kr sättas in hos 4Spar. Högre belopp får inte sättas in på ett konto utan insättningsgaranti i Sverige.  

3. Få hög årlig ränta 

På räntekonton med bindningstid betalas räntan ut efter bindningstidens slut. På sparkontot utan bindningstid betalas kapitaliserad ränta den sista december.  

Förväntad avkastning 

Välj mellan fem olika sparkonton hos 4Spar. Det är ett konto med helt fria insättningar och uttag samt fyra med bindningstid. Räntor kan variera över tid. I exemplet nedan är räntesatser tagna från september 2019.  

Inlåningskonto (utan bindningstid) 

Räntekonto utan bindningstid. Därmed kan insättningar och uttag göras när som helst och hur ofta som helst. Detta utan att det kostar något extra. Räntan är 5,5%. 

Minsta insättning är 1000 kr och högsta 50 000 kr. Insättning och uttag kan ske hur ofta som helst utan att avgift uppkommer.  

Räntekonto (med bindningstid) 

Räntekonto som har bindningstid och därmed även högre ränta än inlåningskontot. Här går det att välja på bindningstid på 3 månader, 6 månader, 1 år och 2 år. Högsta årliga räntan ges alltså om kapitalet låses under 2 år. Då erbjuds en ränta på 8,1% (exempel från 2019). 

Minsta insättningsbelopp är 10 000 kr och högsta 50 000 kr. Insättning sker en gång per konto då pengarna sedan är låsta. I det fall räntekonto avslutas i förtid kommer hela intjänade räntesumman förloras.  

Avgifter 

Några avgifter finns inte. Om ett räntekonto med bindningstid avslutas innan bindningstiden är slut kommer däremot all intjänad ränta tas bort. Hela insatt belopp betalas därmed ut utan intjänad ränta.  

Det är ändå bättre än vissa andra räntekonton hos konkurrerande bolag där det kan förekomma en avgift på 3% på hela beloppet om kontot sägs upp i förtid.  

Varför högra ränta än på ett bankkonto? 

De pengar som 4Spar får in via deras sparkonton ”investeras i den nordeuropeiska konsumentkreditmarknaden”. 4Spar är en del av 4Finance Group där exempelvis varumärken som Onea och Vivus ingår. Det är därmed denna verksamhet som pengarna i dess sparkonton hjälper till att expandera.    

Risk med 4Spar 

De sparkonton som erbjuds av 4Spar omfattas inte av statlig insättningsgaranti. Det är också orsaken att en betydligt högre ränta erbjuds. Läs mer om statlig insättningsgaranti här.  

Kortfattat innebär detta att om 4Spar skulle gå i konkurs skulle insatta medel kunna gå förlorade. Detta till motsats mot sparkonton med garantin där insatta medel i detta fall ersätts av staten.  

Företaget är registrerat hos Finansinspektionen och har varit aktivt sedan 2011. 

Svårighetsgrad / Kunskapsnivå 

Mycket enkelt

Att starta ett sparkonto hos 4Spar är mycket enkelt. Det enda som behövs är mailadress, telefonnummer samt möjlighet att legitimera sig via BankID 

Tre korta om 4Spar

  • Sparkonto utan insättningsgaranti 
  • Bindningstid eller fria uttag/insättningar 
  • Upp till 8,1% per år