Avanza

Avanza

För- och nackdelar

 • Courtage: 0,00 - 0,25%
 • Minimicourtage: 0-99 kr
 • Användarvänligt gränssnitt

Betyg

UTBUD 5/5
5/5
SUPPORT 5/5
5/5
KUNDOMDÖMEN 5/5
5/5
PLATTFORM 5/5
5/5
Avanza
Totalt betyg
5.0/5.0
5/5

Avanza är en svensk bank som grundades 1999. Banken är nischad mot sparande och investeringar. De har inga fysiska bankkontor utan allting sker på nätet. Idag har Avanza över 500 000 aktiva kunder som tillsammans har ett samlat kapital på över 200 miljarder kronor.

Avanza erbjuder mängder av olika spar- och investeringsformer till låga avgifter. Du som kund kan spara i allt från sparkonton och aktier till fonder och obligationer.

Du kan numera även ansöka om bolån hos banken.

Varför Avanza?

 • Mängder av olika spar- och investeringsformer
 • Låga avgifter och courtage

Avgifter

 • Fast avgift: 0 kr
 • Insättnings-och uttagsavgifter: 0 kr

Courtage

Det finns flera olika courtageklasser med olika avgifter beroende på vilka summor du handlar för.

Courtageklass Start

Har du ett innehav som är mindre än 50 000 kronor betalar du ingen courtage-avgift. Passar för dig som gör små affärer.

Courtageklass Mini

Om du handlar för mindre än 400 kr betalar du 1 kr per order. Om du handlar för mer än 400 kr betalar du ett rörligt courtage på 0,25%.

Courtageklass Small

Om du handlar för mindre än 26 000 kr betalar du 39 kr per order. Om du handlar för mer än 26 000 kr betalar du ett rörligt courtage på 0,15%

Courtageklass Medium

Om du handlar för mindre än 100 000 kr betalar du 69 kr per order. Om du handlar för mer än 100 000 kr betalar du ett rörligt courtage på 0,069%

Courtageklass Fast Pris

Med det här paketet betalar du aldrig mer än 99 kr per order.

Statlig insättningsgaranti

Kunder hos Avanza omfattas av den statliga insättningsgarantin vilket innebär ersättning på upp till 950 000 kronor Om Avanza skulle försättas i konkurs eller om Finansinspektionen beslutar om att garantin ska träda in. Under vissa förutsättningar kan den totala ersättningen uppgå till 5 000 000 kronor.

Sparkonto hos Avanza

Om du vill spara pengar på ett konto och få bra avkastning från räntor så är Avanza ett bra alternativ. De erbjuder sparkonton som är avgiftsfria och har fria uttag.

Avanza samarbetar med Klarna, Collector, Santander och Nordax och kan därför få fram fördelaktiga räntor.

Avanza Zero

Avanza har en egen fond som heter Avanza Zero. Fonden är en indexfond som följer Stockholmsbörsens OMX30.

Kostnaderna för att förvalta fonden är väldigt låga då Avanza inte själva gör några aktiva val i fonden. Avanza tar ingen avgift alls för att spara i Avanza Zero, därav namnet. Många andra fondförvaltare tar oftast ut en avgift på runt 1 – 1,5 procent.

Avanza Zero har, med anledning av den obefintliga avgiften, fått flera priser. Den har fått en utmärkelse av Privata affärer. År 2011 blev fonden utsedd till Årets Fond 2011.

Generera fram en portfölj

Avanza erbjuder mängder av verktyg för att hjälpa dig att komma igång med ditt sparande. Ett av deras verktyg är portföljgeneratorn. Verktyget låter dig fylla i vilken risk du är villig att ta samt om du vill månadsspara eller göra ett engångsköp. Generatorn tar därefter fram en portfölj som uppfyller dina kriterier.

Det finns fem olika portföljer att välja mellan:

 • Balanserade portföljen

Är precis som den låter en mer balanserad portfölj. Det är en portfölj som är värd att investera i på lite längre sikt, ungefär 3-5 år.

 • Avkastningsportföljen

I denna portfölj är det från början mest fokus på aktiefonder. Passar bäst för dig som vill spara på längre sikt, ungefär 5-10 år. Aktiefonder växer bäst långsiktigt.

 • Försiktiga portföljen

Passar för dig som inte vill ta så stora risker i ditt sparande, men som ändå vill se någon utveckling.

 • Barnportföljen

Bra för dig som vill spara åt barn. Har en hög risk, men även en hög förväntad utdelning. Det är en bra portfölj för att under en lång tid kunna spara ihop en större summa.

 • Framtidsportföljen

Om du vågar ta en större risk och vill spara under en längre tid så är framtidsportföljen för dig. Stor fokus är på tillväxt och global och svensk marknad.

Bitcoin och andra kryptovalutor

Du kan inte handla Bitcoin eller andra kryptovalutor på Avanza. Däremot så kan du handla certifikat som är baserade på Bitcoin. Certifikaten gör det möjligt att tjäna pengar på Bitcoin och andra valutor utan att du behöver äga dem.

Superlånet

Med superlånet, som är en värdepapperskredit, kan du låna pengar som du kan använda för att köpa mer aktier. För att kunna låna pengar via Superlånet krävs det att du har en tillräcklig säkerhet på ditt konto i form av aktier och/eller fonder.

Avanza bolån

Avanza erbjuder ett fördelaktigt bolån med en rörlig ränta som för närvarande ligger på 1,34% procent. Det här bolånet får avse max 60% av bostadens värde.

Fler aktiemäklare

Nordnet
5/5
 • Courtage: 0,00 - 0,25%
 • Minimicourtage: 0-99 kr
 • Bra gränssnitt