Ränta på ränta

Du har säkert hört talas om begreppet ränta på ränta. Men vad innebär det egentligen?

Om du till exempel placerar pengar på ett sparkonto eller i en fond kan dessa pengar generera en viss avkastning under ett år. Året därpå däremot kommer du inte enbart att få avkastning på din ursprungliga investering, utan även på avkastningen från året innan.

För att du enklare ska förstå kommer här ett exempel:

Du placerar 10 000 kronor på ett sparkonto som ger dig 5% i årlig ränta.

År

Kr i början på året

Ränta

Kr i slutet på året

1

10 000

10 000 * 0,05 = 500

10 500

2

10 500

10 500 * 0,05 = 525

11 025

3

11 025

11 025 * 0,05 = 551

11 576


Snöbollseffekt

Som du kan se i exemplet ovan skapas en snöbollseffekt där ditt kapital arbetar på egen hand. Dina pengar kommer att växa snabbare och bli större för varje år som går. Tänk dig en snöboll som rullar nedför en lång backe. Ju längre den rullar desto snabbare kommer den att rulla samtidigt som storleken på snöbollen ökar.

Som du ser så går det inte jättesnabbt i början. Men efter 10 år skulle dina 10 000 kronor i exemplet vara 16 289 kronor.

Tänk på inflationen

Inflationen är statens sätt att taxera dig som medborgare över tiden. Inflationsmålet är 2% och brukar oftast ligga kring den nivån.

En inflation på 2% innebär att din köpkraft minskar varje år med samma belopp. Du måste därför dra av inflationen från din sparränta för att få fram en realavkastning. Om vi tar exemplet ovan med en sparränta på fem procent så blir alltså realavkastningen tre procent efter avdraget på två procent i inflation. Det innebär att om du har ett sparkonto med noll procent i ränta så går du back två procent varje år.

Återinvestera din utdelning

Det bästa sättet att utnyttja ränta-på-ränta-effekten är att du varje år återinvesterar den utdelning du har fått under året. Du kommer att bli förvånad över hur mycket pengar du tjänar på att hela tiden återinvestera det du får in.

Tålamod är A och O

Det handlar om att låta dina pengar ligga kvar och jobba för sig själva. Det är lätt att bli otålig och plocka ut pengarna för snabbt. Det tar tid att se resultatet, men för den tålmodiga så kommer avkastningen att ge fantastiska effekter på sikt.

Om du bara är intresserad av ett kortsiktigt sparande där du kommer att sätta in och ta ut pengar frekvent kommer inte ränta-på-ränta-effekten att ge samma tydliga resultat.

Ränta på ränta kalkylator

För att enklare räkna ut hur mycket du kan tjäna med ränta på ränta finns det flera olika kalkylatorer du kan använda dig av på nätet.

Avanza till exempel har en bra kalkylator som tar hänsyn till månadssparande.