Råvaror

Råvaror

Jämför olika nätmäklare för handel av råvaror
Avanza
5/5

Avanza

Avanza är en svensk bank som grundades 1999. Banken är nischad mot sparande och investeringar. De har inga fysiska bankkontor utan allting sker på nätet. Idag har Avanza över en halv miljon aktiva kunder som tillsammans har ett samlat kapital på över 200 miljarder kronor.
  • Courtage: 0,00 - 0,25%
  • Minimicourtage: 0-99 kr
  • Bra gränssnitt
Nordnet
4.5/5

Nordnet

Nordnet grundades 1996 och är den digitala bank som har funnits längst i Norden. Banken beskriver sig själva som en utmanare till såväl traditionella banker och försäkringsbolag i Norden.

Utöver värdepappershandel erbjuder Nordnet även pensionstjänster och lån.

Genom det sociala investeringsnätverket Shareville, som är en del av Nordnet, kan både nybörjare och mer erfarna investerare få tillgång till kunskap och inspiration kring investeringar.
  • Courtage: 0,00 - 0,25%
  • Minimicourtage: 0-99 kr

Råvaror

Intresset för att investera i råvaror har ökat de senaste åren. Investeringsformen skiljer sig lite gentemot investering i aktier, fonder och andra värdepapper. Framförallt då du själv kan köpa råvaran. Du behöver alltså inte handla via en börs.

Någonting som sticker ut när det gäller råvaror är att tillgången av dessa oftast är konstant, eller att de inte rör sig på samma sätt som ämnen som produceras eller tjänster som erbjuds.

När det gäller till exempel tillverkning av ett material eller förmedling av en tjänst kan man relativt enkelt styra utbudet så att det matchar efterfrågan.

Hur investerar jag i råvaror?

När du investerar i råvaror kan du välja att köpa fysiska råvaror som du förvarar någonstans. Det vanligare alternativet är dock att investera i råvarufonder, råvarucertifikat eller råvaruobligationer. På det sättet kan du äga råvaror på ”pappret” och behöver inte ha stora lager där du förvarar alla varor.

Varför ska jag investera i råvaror?

Råvaror utgör basen i tillverkning, industri och samhälle. Många råvaror är ofta svåra eller omöjliga att ersätta med någonting annat och de finns ofta i begränsad mängd.

Dessutom så kan det krävas en omfattande insats för att kunna utvinna en råvara. Något som innebär att inte vem som helst kan framställa varan.

Marknaden styrs av tillgång och efterfrågan vilket gör att priserna på vissa råvaror kan skjuta i höjden.

Några fördelar med investering i råvaror:

  • Relativt riskfri investeringsform
  • Påverkas inte så mycket av inflation
  • Stark tillväxtmarknad

De vanligaste råvarorna

Några av de vanligaste råvarorna är silver, guld, koppar, platina, aluminium, olja, bensin, bly, diesel, el och nickel. Sedan finns även kaffe, vete, kakao, socker, ris, majs och kött från nöt eller gris vilka är minst lika viktiga.

Det finns totalt ett 25-tal olika råvaror som du kan investera i.