Vad är blankning?

Att blanka aktier innebär att du lånar någon annans aktier och säljer dem för ett visst pris. Därefter hoppas du på att aktierna sjunker så att du kan köpa tillbaka dem till ett billigare pris och lämna tillbaka dem. Du förlorar pengar om aktien stiger i värde och du tvingas köpa tillbaka dem till ett högre pris.

Blankning anses vara mer riskfyllt än att köpa en aktie eftersom en aktie i teorin kan stiga hur mycket som helst.

Hur gör jag för att blanka en aktie?

Först och främst måste du undersöka vilka avtal du behöver skicka in till din bank/mäklare. Många kräver även att du skickar in ett kreditavtal. Det beror på att du vid en blankning riskerar att hamna i en negativ position om blankningen skulle gå åt fel håll. Då kan du bli skyldig banken pengar.

En annan sak du behöver göra är att undersöka vilka aktier som går att blanka. Det är nämligen inte alla aktier som tillåter blankning. Mäklarna brukar ofta ha en lista på vilka aktier som är blankningsbara eller inte.

När du har hittat en aktie du vill blanka lägger du in en säljorder för fler aktier än du har på kontot. När försäljningen har gått igenom får du ett minus framför innehavet.