Vad är courtage?

När du köper och säljer aktier betalar du en avgift. Den avgiften kallas för courtage och avgörs av storleken på din affär. Courtaget består av två delar: ett minimumcourtage och ett rörligt courtage.

Minimumcourtage

Den minsta avgiften du betalar för en affär. Det spelar ingen roll om du t.ex. bara handlar för 1 kr, du får ändå betala minimumavgiften. Storleken på minimumavgiften kan skilja sig beroende på vilken depåtyp du har. Som småsparare är det klokt att välja en nätmäklare som erbjuder så lågt minimumcourtage som vanligt.

Rörligt courtage

När du köper och säljer aktier för högre summor måste du betala ett rörligt courtage som är en procentsats av dina transaktioner. Denna avgift kan också variera beroende på vilken depå du har valt. När du har ett lägre minimicourtage brukar det rörliga courtaget generellt vara högre, och tvärtom.

Hur bestäms storleken på courtaget?

Det är banken eller mäklaren som bestämmer hur högt courtage de vill ta ut. Det är dock viktigt att de informerar kunden om hur stort deras courtage är och att de går ut med information om de avser att ändra storleken på sitt courtage.

Olika dyrt på olika på börser

Nordiska aktier har oftast billigare courtage än utländska. Det är också vanligt att courtaget blir högre om mäklaren inte erbjuder handel via internet och att du därför måste kontakta mäklaren för att lägga en order. Det brukar ske på lite ovanligare marknader.

Det är alltså en bra idé att kolla upp hur mycket courtage du behöver betala på just den marknad du är intresserad av att handla på.