Vad menas med daytrading

Vad menas med daytrading

Day trading (eller dagshandel på svenska) innebär att man handlar med aktier på kort sikt. Som day trader gör man oftast flera affärer på samma dag och stänger alla öppna positioner innan börsen stänger för dagen.

Att jobba som day trader kräver mycket disciplin och tålamod. Det är ingenting för den som är ute efter att tjäna enkla och snabba pengar. Du behöver vara väldigt insatt i vad som händer runt om i världen samtidigt som du behöver kunna tolka olika mönster och rörelser.

Är day trading något för mig?  

Day trading är inte för alla och det är verkligen ingenting man bara kastar sig in i. Du behöver, som vi har nämnt ovan, vara väldigt disciplinerad.

Att jobba som day trader kan också vara väldigt stressande och mentalt påfrestande. Det förutsätter alltså att du kan hantera stress bra om du ska kunna bli framgångsrik.

Det är dessutom ett stort plus om du har ett brinnande intresse för aktier och andra investeringsinstrument.

Förluster – en del av vardagen

Som day trader är det viktigt att man ser förluster som en naturlig del av vardagen. Det handlar om att lära sig hur man hanterar förlusterna och dra lärdom av dem. På så sätt är man mer förberedd inför sin nästa affär och vet bättre vad man borde göra annorlunda.

Day trading handlar inte om att göra det stora klippet utan mer om att på lång sikt göra fler vinster än förluster.

Går det att leva på day trading?

Ja det är möjligt. Det är inte enkelt, men det finns många som gör det. För att lyckas måste du dock vara villig att lägga ner den tid, energi och disciplin som krävs. Man brukar säga att upp emot 90% av alla som börjar med day trading misslyckas. Den siffran kan låta avskräckande, men den visar tydligt på att det inte för alla.

Hur kommer jag igång med day trading?

Om du har bestämt dig för att ge day trading en chans så finns det flera saker du behöver tänka på.

Kapital

Du kommer att behöva en stor kassa som endast är avsedd för aktiehandel. Hur stor kassa du behöver beror på hur mycket du känner att du behöver tjäna för att kunna finansiera din vardag. Ju större kassa desto större utrymme har du när du drabbas av förluster.

Val av mäklare

Det man främst bör kolla på när man väljer mäklare är service och avgifter. Låga avgifter är viktigt då man som day trader gör många affärer. En högre avgift kan snabbt äta upp dina vinster. Mäklare som erbjuder day trading-konton slår vanligtvis ihop alla affärer du gör under en och samma dag och tar bara ut en courtage-avgift. Dessutom erbjuder dessa typer av konton ofta fler verktyg du behöver som day trader.

Rätt utrustning

Det är viktigt att du har en snabb dator och en snabb internetanslutning. Annars riskerar du att missa snabba kursrörelser som i sin tur kan leda till att du missar ett köp- eller säljläge. Det är också bra om du har flera skärmar så att du snabbt har tillgång till all information du behöver.

Tid

Om du vill bli en framgångsrik day trader räcker det inte med att du lägger någon enstaka timme om dagen. Du måste se tradingen som vilket annat jobb som helst och vara beredd på att avsätta många timmar varje dag för att kunna hänga med i svängarna.

Börja smått

Håll dig till små belopp i början. Att börja handla för stora belopp direkt är inte det smartaste du kan göra. Du riskerar då att snabbt hamna i en situation där du inte har några pengar kvar. Det i sin tur kommer troligen bara att resultera i att du tappar intresset för day trading.