Valutor

Valutor

Jämför olika nätmäklare för handel med valutor

 

Handla med valutor

Valutahandel, eller FX-handel som det också kallas, innebär att du köper en valuta i utbyte mot en annan. Du väljer alltså ett valutapar som du vill handla med. Det kan till exempel vara SEK mot USD.

Valutamarknaden är öppen dygnet runt och är den mest handlade marknaden i världen.

Hur handlar jag med valutor?

När man handlar med valutor så finns det ingen central handelsplats eller börs, utan man måste handla genom en mäklare.

Många mäklare erbjuder testkonton där du kan handla med låtsaspengar. Det kan vara ett bra sätt att lära sig lite mer innan du börjar satsa dina egna pengar. 

Olika typer av valutor

Det finns många olika typer av valutor att handla med. Som svensk kan det vara enklast att till en början handla med valutapar där man känner till växelkursen relativt bra, som t.ex. EUR/SEK, GBP/SEK eller USD/SEK.

Men om man är ute efter någon annan valuta så finns det, enligt FN (Förenta Nationerna), 180 stycken olika erkända valutor. Det kan dock vara bra att kolla upp om valutan/valutorna du önskar handla med finns hos din valutamäklare.

Kryptovalutor

Någonting som har vuxit otroligt mycket de senaste åren är så kallade kryptovalutor. Det är virtuella valutor som handlas digitalt. Några exempel på kryptovalutor är Bitcoin, Etherum, Ripple och Dash. Det finns alltså inga fysiska mynt eller sedlar för denna valuta.

Vad är ett valutapar?

Ett valutapar är ett instrument som man använder sig av vid valutahandel. Valutaparen är det som är grunden till valutahandel. Om du t.ex. tror att SEK ska försvagas gentemot EUR så ska du köpa valutaparet EUR/SEK.

Man brukar även dela upp valutaparet i en basvaluta och en motvaluta. Basvalutan är den valuta som nämns först i ett valutapar och motvalutan är den valuta som nämns sist.