Viaspar

Viaspar – Sparkonto med hög ränta

 

Viaspar är ett av de företag i Sverige som erbjuder sparkonton utan insättningsgaranti. Som mest går det att få ca 8% i årlig ränta. Risken sitter just i att sparkontot inte har insättningsgaranti. Samtidigt är det ett stort och etablerat företag bakom tjänsten vilket minskar risken avsevärt 

Så fungerar ViaSpar 

1. Öppna konto på Viaspar 

Konto öppnas genom en enkel registrering på hemsida. Verifiering sker med BankID och hela processen tar inte mer än 2 minuter. Att starta konto är även helt gratis.  

2. Sätt in pengar och välj sparkonto 

Sätt in pengar till kontot via exempelvis banköverföring. Alla uppgifter kring insättningsmöjligheter hittas under ”Mina Sidor” efter att konto skapats. Minsta summa att sätta in är 5000 kr. Detta oavsett om rörligt eller bundet konto väljs.  

På rörligt konto kan sedan ytterligare insättningar ske på vardera minst 500 kr. Ytterligare insättningar kan inte ske på bundna konton just eftersom de är låsta.  

Som mest får man ha 50 000 kr hos Viaspar. Detta är en regel som även gäller för alla svenska sparkonton som inte har insättningsgaranti.  

3. Öppna fler sparkonton 

Flera olika sparkonton kan vara aktiva samtidigt vilket öppnar upp möjligheten sprida risken och avkastningen över tid.  

4. Räntan betalas ut efter löptiden 

När löptiden är slut låses kapitalet upp och räntan betalas ut. Räntan betalas alltså inte löpande under bindningstiden utan hela beloppet betalas när bindningstiden löpt ut.  

Hur kan de ge hög ränta? 

Viaspar erbjuder sparkonton med både rörlig och bunden ränta. Pengarna som sätts in på dessa sparkonton används till expansion för verksamheten inom Via SMS Group. De driver bland annat ViaConto vilket är ett kreditbolag med högre utlåningsräntor.  

I likhet med andra sparkonton utan insättningsgaranti innebär alltså sparandet att man investerar i detta företags möjlighet till expansion. För detta ges hög årlig sparränta och relativt hög säkerhet.

Förväntad avkastning 

Vilken ränta som ges på insatt kapital beror på dagsaktuell räntenivå samt bindningstid. Ju längre bindningstid som väljs desto högra avkastning. Exempel nedan är från 2019: 

  • Ingen bindningstid

Fria insättningar, fria uttag, ingen bindningstid. Ger årsränta på 4,50 %.  

  • Med bindningstid

En insättning, inget uttag förrän bindningstiden är över. Årsränta på 6 8 % (1 3 års bindningstid). 

Avgifter 

Det kostar inget att öppna konto eller sätta in pengar till dessa sparkonton. Enda avgiften som kan uppkomma är om uttag sker från ett kapitalkonto (konto med bindningstid) innan bindningstiden löpt ut. I detta fall betalas 3 % av beloppet men minst 300 kr.  

Risk 

Viaspar erbjuder sina kunder sparkonton utan insättningsgaranti. Det innebär att insatt kapital kan förloras i det fall som Viaspar går i konkurs. Det kan ställas mot sparkonto med denna garanti där staten går in och ersätter i det fall som en bank skulle gå i konkurs.  

Det är alltså betydligt högre risk än med ett sparkonto på en bank. Men samtidigt ges de minst 4 5 gånger högre årlig ränta. Något som alltså kan anses kompensera risken.  

Svårighetgrad / Kunskapsnivå 

MYCKET LÄTT 

Det är extremt lätt att skapa ett konto då registrering och verifiering sker med BankID. Insättning sker via banköverföring och sidan är mycket lättnavigerad. Hemsidan och support är på svenska då det är ett svenskt bolag som erbjuder dessa sparkonton.

Tre korta om Viaspar 

  • Sparkonto utan statlig insättningsgaranti 
  • Årlig avkastning på upp till 8 % 
  • Rörlig eller bunden ränta